Notizie

STAD GENK ZOEKT CHIEF DIGITAL OFFICER

STAD GENK ZOEKT CHIEF DIGITAL OFFICER

De stad Genk heeft beslist een 'chief digital officer' aan te werven. Hij of zij gaat, als adjunct-directeur, de stuwende kracht worden achter digitale veranderingsprocessen in de stadsorganisatie.

Het digitale wint almaar aan terrein, maar in een grote organisatie zoals stad Genk is een doordachte strategie en totaalaanpak nodig op vlak van digitaal werken, slim datamanagement en een betere, klantgerichte en moderne dienstverlening. De openverklaring van de functie ligt vanavond voor op de gemeenteraad. Overigens gaat het stadsbestuur tegelijkertijd ook op zoek naar drie innovatiemanagers. Digitale versnelling "Elk nadeel heeft z'n voordeel", zo gaat het bekende gezegde. Zo heeft de coronacrisis niet enkel gezorgd voor veel ellende, maar ook voor digitale versnelling.

Dat geldt ook voor stad Genk: thuiswerk en vergaderen op afstand raakte het afgelopen jaar helemaal ingeburgerd; de Genkse platformen shopinjekot.be en eetinjekot.be ondersteunden handelszaken die moesten sluiten om hun aanbod digitaal toegankelijk te maken.

Maar om de mogelijkheden van digitalisering volop te benutten in een grote organisatie is een strategische totaalaanpak nodig. Door bepaalde processen en taken te digitaliseren en te automatiseren, kun je aan efficiëntie winnen. Zo komt er tijd vrij bij medewerkers, tijd waarin ze hun expertise en creativiteit kunnen inzetten voor wat echt belangrijk is en een impact heeft op de doelstellingen van het beleid. Om die aanpak vorm te geven en te implementeren, zoekt de stad iemand om hierin de leiding te nemen. Nieuwe invulling voor adjunct-directeur Vandaag ligt op de gemeenteraad dan ook het dossier voor rond deze aanwerving. "Sinds mijn aantreden in 2018 zijn we gaan nadenken over de manier waarop we de functie van adjunct-directeur opnieuw invulling wilden geven, nadat er enkele jaren niemand op deze stoel gezeten had," legt algemeen directeur Hilde De Wilde uit. "De adjunct-directeur die we zoeken, gaat in onze organisatie een leidende rol spelen in de digitale transformatie waar we middenin zitten. Hij of zij wordt als het ware onze 'chief digital officer', de stuwende kracht die onze sectoren en diensten inspireert en motiveert om voluit te gaan voor 'lokaal digitaal'. Als adjunct zit hij of zij dus mee in de cockpit van de organisatie, hetgeen onderstreept hoeveel belang we hechten aan deze omslag." De chief digital officer zal zo onder andere gaan werken op datamanagement. "Want als lokaal bestuur beschik je over ongelooflijk veel interessante data waarmee je je beleid beter kan sturen.

Door onze data slimmer te beheren kunnen we sneller inspelen op trends en evoluties, en op noden en behoeften van burgers," vult burgemeester Wim Dries aan. Dienstverlening via Whatsapp Zal digitale transformatie niet zorgen voor een grotere afstand tot de burger? "Wij maken ons sterk dat dat absoluut niet zo hoeft te zijn, integendeel zelfs," aldus schepen van dienstverlening Kathleen Parthoens. "We willen net beter communiceren met en bereikbaarder worden voor burgers en daar kunnen nieuwe technologieën ons bij helpen. Een heel concreet voorbeeld: ons pas opgerichte

Infocenter Vaccinatie gaat de komende maanden duizenden klantencontacten te verwerken krijgen. Mensen zoeken informatie of ze willen hun afspraak voor hun vaccinatie bevestigen of laten omboeken. Wel, dat kan niet enkel via telefoon op een gratis nummer, maar over enkele weken ook via Whatsapp. Een kanaal dat voor heel wat mensen véél laagdrempeliger is dan de telefoon nemen.

Denk maar aan anderstaligen of jongeren. Deze vaccinatiecampagne gaat zo een goede testcase zijn voor een integratie van Whatsapp in onze dienstverlening.

De vacature wordt binnenkort gepubliceerd en dat gebeurt overigens samen met drie vacatures voor innovatiemanagers, die zich mogen gaan toeleggen op klimaat & energie, slimme mobiliteit en slimme technologie.

Door deze expertise in huis te halen, wil stad Genk zijn 'smart city'-ambities op deze domeinen de komende jaren verder aanscherpen en realiseren.

Contatti diretti

Indirizzo:
Radio Internazionale VZW
Risstraat 3
3600 - Genk [Belgium]


Mobile:
(Italiano: Giuseppe Allegro)
+32 479 66 06 87

(Nederlandstalig: Rosaria Ciarlo)

+32 497 86 02 82

E-mail: info@radiointernazionale.be

BTW: 424 382 126

Seguici sui Social