Notizie

VZW MENOS VRAAGT AANDACHT VOOR JONGDEMENTIE MET PAKKENDE GETUIGENIS

In 'Laat me niet los! Het leven zoals het is... met jongdementie' beschrijft Genkenaar Taso Zervas het verhaal van zijn echtgenote Sofia, die aan jongdementie lijdt.

Met zijn moedige getuigenis wilt Taso lotgenoten steunen, maar vraagt hij ook aandacht voor de familie van de patiënt. De ondersteuningsgroep Jongdementie van de Genkse vzw Menos brengt het verhaal uit.

'Laat me niet los! Het leven zoals het is... met jongdementie' is een 32-pagina tellend pakkend relaas over het Genkse koppel Sofia en Taso en hun kinderen Xanthi en Katerina.

Geen fictie, maar een levensechte getuigenis over dementie. Taso vertelt heel open over het proces waar hij en zijn gezin doorgaan.

"Op een bepaald moment merkten we dat Sofia haar interesse in haar hobby's verloor", vertelt Taso. "Ze was ook vaak verward en raakte in paniek op drukke plaatsen." In 2014 volgt de harde diagnose: Sofia lijdt aan jongdementie. Taso: "Onze wereld viel helemaal stil. Ik gaf mijn job op en besloot me als mantelzorger volledig voor mijn vrouw in te zetten."

Via research over de ziekte botste Taso op de ondersteuningsgroep Jongdementie van vzw Menos in Genk. Hij kreeg er begeleiding in de zorg voor Sofia en ontmoette er lotgenoten. "Dankzij hen leerde ik de realiteit beter plaatsen. Ik zag mensen met dementie lachen en genieten van het leven."

Signaalfunctie Vzw Menos in Genk biedt begeleiding en ondersteuning aan ouderen met een psychische kwetsbaarheid en/of dementie. In 2016 ontstond in de schoot van vzw Menos een werking voor personen met jongdementie. "Met de groepswerking Jongdementie willen we vooral het lotgenotencontact stimuleren onder personen met dementie, maar ook onder de partners en familieleden", aldus Chris Van Gerven, projectmedewerker bij vzw Menos. "We organiseren bijeenkomsten en activiteiten, nodigen geregeld sprekers uit, ... Dat zijn ideale momenten om ervaringen te delen."

Grote impact "Uit cijfers blijkt dat in België 10% van de patiënten met dementie jonger is dan 65 jaar", vertelt schepen van Sociaal Welzijn Ria Grondelaers. "De ziekte heeft een enorme impact op het leven van de patiënt en zijn of haar omgeving. Vaak is de patiënt nog aan het werk, heeft hij of zij studerende kinderen, ... Het is dus echt belangrijk dat we aandacht geven aan deze ziekte en vooral, dat we de familie van de patiënt een helpende hand toereiken."

Sinds de diagnose staat het leven van Taso en zijn gezin volledig in het teken van de ziekte van Sofia. "De zorg voor mijn vrouw is geen dagtaak; wij zijn er 24 uur op 24 mee bezig", beaamt Taso. "Dat gaat met vallen en opstaan. Maar Sofia laat duidelijk blijken dat ze wilt leven en ons niet 'loslaat'. We genieten van het leven en zij dus ook."

Laat me niet los! Het leven zoals het is... met jongdementie' is gedrukt op 400 exemplaren en verkrijgbaar bij vzw Menos in Genk via tel. 089 65 57 16 en via www.menosgenk.be.

Contatti diretti

Indirizzo:
Radio Internazionale VZW
Risstraat 3
3600 - Genk [Belgium]


Mobile:
(Italiano: Giuseppe Allegro)
+32 479 66 06 87

(Nederlandstalig: Rosaria Ciarlo)

+32 497 86 02 82

E-mail: info@radiointernazionale.be

BTW: 424 382 126

Seguici sui Social